februarie 11, 2016

2%

Redirecționează 2% din impozitul
pe salarii și pensii către asociația
ARCA – UN AJUTOR PENTRU TINE

Ce sunt 2%?

          Conform art. 84, alin. 2 din Codul Fiscal, orice contribuabil, poate dispune direcționarea a 2% din impozitul pe venit și pensii, platit statului, către orice organizație non-guvernamentală (asociație, fundație etc.) dorește.

          În acest fel dvs. transmiteți statului modul în care doriți să fie cheltuită o parte din impozitul dvs. pe venit și pensii.

ATENȚIE!

          Această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau donație, ci este, în esență, o parte a impozitului pe venit/pensii deja achitat, care poate fi direcționată de către fiecare cetățean în parte către entitatea dorită de acesta!

          În fiecare an, asociația noastră organizează o campanie în lunile ianuarie-mai, de colectare a 2% din impozitul pe venit/pensii. Fondurile vor fi folosite pentru construirea casei de tip familial din Pișchia, amenajarea, mobilarea și utilarea acesteia.
Dacă doriți ca, prin redirecționarea a 2% din impozitul pe care dvs. l-ați plătit statului pentru salariul și pensia din anul 2016, să sprijiniți activitatea asociației ARCA – UN AJUTOR PENTRU TINE, urmați pașii de mai jos.

          Redirecționarea este gratuită, adică, nu duce la nici o cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul.

PASUL 1.

a) Dacă ați avut PENSIE/VENITURI DOAR DIN SALARIU: completați și semnați formularul 230. (DESCARCĂ AICI)
b) Dacă ați avut și ALTE VENITURI ÎN AFARA SALARIULUI ȘI PENSIILOR: completați și semnați declarația 200. (DESCARCĂ AICI)
Anul precompletat în formular/declarație este 2016, deoarece ne referim la impozitul pe venit din anul financiar încheiat 2016.

PASUL 2.

Completați cu datele personale DOAR UNUL DIN CELE DOUĂ DOCUMENTE DE MAI SUS, în funcție de situația în care vă aflați.

ATENȚIE!

Formularul se completează de mână, în două exemplare, dintre care unul rămâne la dvs. cu numărul de înregistrare primit la depunere de la administrația finanțelor publice.

          a) Pentru VENITURI DIN SALARIU ȘI PENSII: completați cu datele de identificare (pct. I) și semnătura. Restul rubricilor se completează doar dacă este cazul. Instrucțiunile pentru completarea formularului 230 le găsiți la anexa informativa atașată.(pag. 2,3 ale formularului 230)

          b) Pentru ALTE VENITURI ÎN AFARA SALARIULUI ȘI PENSIILOR: trebuie completată declarația 200, citind cu atenție instructiunile de mai jos, la toate capitolele aferente tipului de venit obținut. Anexa informativă cu instrucțiunile detaliate de completare a formularului 200 o gasiti atașată.(pag 5-15 ale declarației 200)

!!!

          Dacă nu cunoasteți suma corespunzătoare a 2% din impozit, puteți lăsa căsuța necompletată, deoarece, conform. art. 84, alin. 3 din Codul fiscal: „Organul fiscal competent are obligația calculării, reținerii și virării sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat „

PASUL 3.

Depuneți formularul DIRECT la registratura organului fiscal sau trimiteți formularul PRIN POȘTĂ, cu scrisoare recomandată, la Administrația Finanțelor Publice a localității de domiciliu (potrivit legii este acceptată și adresa unde locuiește efectiv deponentul, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România) sau la Administrația Finanțelor Publice corespunzatoare sursei de venit (de ex. adresa companiei/instituției angajatoare).

Sau, se depune LA SEDIUL NOSTRU(Str. Martir Mihai Apro nr.3 AP.24), iar noi le vom depune la registratura organului competent.

În acest caz, formularul trebuie să aibă atașată o împuternicire(completată cu datele dvs și semnată).

Adresele Administrațiilor Finanțelor Publice (ANAF) le găsiți aici:

ANAF

          ! Formularul și declarația sunt precompletate cu datele asociației ARCA – UN AJUTOR PENTRU TINE.

          În cazul în care doriți să trimiteți prin poștă, programul majorității oficiilor poștale este unul destul de flexibil:

  • Luni-Vineri: 08:00-19:00
  • Sâmbăta: 08:00-14:00 (unele lucrează și sâmbăta)

          În conformitate cu O.G. nr.92/2003, art.11, alin (4), beneficiarii sumelor obținute prin completarea formularelor 230 sau 200 nu pot obține informații cu caracter fiscal din care să reiasă „identitatea vreunei persone fizice sau juridice”.

          În concluzie, în cazul în care doresc, contribualbilii sunt singurii care ar putea solicita informațiile fiscale de mai sus.

          Totodată, în cazul în care doresc, contribuabilii pot să ne comunice faptul că au depus formularele respective.